"Yleisö hurrasi esitykselle seisaallaan, eikä suotta. Sauna on täystyrmäys." Aamulehti

FLAMENCOSAUNA

26.10.2023, klo 19, Kulttuuritalo Monio, Riihi-sali, Tuusula

Liput: lippu.fi »

Käsiohjelma »”Flamencosauna on tunnin mittainen maagisen hyvä teatteriesitys, jonka ei soisi koskaan päättyvän. Kuuden naisen läkähdyttävän intensiivinen esitys sykkii taitoa, iloa, yllätyksiä ja huumoria. […] Yleisö hurrasi esitykselle seisaallaan, eikä suotta. Sauna on täystyrmäys.” Matti Kuusela, Aamulehti

"Lundén on aiemminkin paukuttanut flamencon rajoja. [...] meikäläisittäin tässä on otettu molemmista kulttuureista rusinat pullasta. [...] Kuten tässä Lundénin ihanan höperössä mutta puhdistavassa teoksessa." Jussi Tossavainen, HS

”Lundén ja viisi muuta ilmaisuvoimaista tanssijaa maalaavat näyttämölle hurmaavan näkymän naisten saunahetkestä…” Anni Valtonen, Teatteri & Tanssi


Tampereen flamencoviikoilla ensi-iltansa ja yleisöltä raikuvan vastaanoton 29.6.2017 saanut Katja Lundén Companyn FLAMENCOSAUNA aloittaa Suomen-kiertueensa Savoy-teatterista 27.10.

Sen jälkeen teos nähdään 27.1.2018 Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenissa, 27.3. Kemin kaupunginteatterissa ja 12.4. Helsingissä Aleksanterin teatterissa. Lisäksi neuvotteluja lisäesityksistä eri tahojen kanssa on käynnissä.

– FLAMENCOSAUNA sai mahtavan vastaanoton kesällä Tampereen flamencoviikolla, ja on ollut ilo huomata, että se on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa. Olemme otettuja, että pääsemme tekemään teoksen kanssa pienimuotoisen Suomen-kiertueen, ryhmän taiteellinen johtaja Katja Lundén sanoo.

Lundén vastaa FLAMENCOSAUNAN koreografiasta. Teoksen on ohjannut teatterin parissa mittavan uran tehnyt Kari Heiskanen ja puvustuksesta vastaa Suomen tanssitaiteilijoiden ykköspuvustajiin kuuluva Erika Turunen. Musiikkina kuullaan Kimmo Pohjosen väkevää haitarin pauhua.

Teos tuo yhteen kahden eri kulttuurin peruskivet: tunteikkaan flamencon ja suomalaisen saunan. Se on rohkea hyppäys flamencoon usein liitetyn visuaalisen ja kulttuurisen kuorrutuksen taakse – tilaan, jossa ihmiset kohtaavat aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. FLAMENCOSAUNA on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta, joka on ikiaikainen, perisuomalainen elämän ja syntymän voimauttava kokemus sekä elävän äänekäs, moderni ja monikulttuurinen kohtauspaikka.

Katja Lundén Company edustaa pohjoismaisen flamencon kärkeä ja se on tullut tutuksi rajoja rikkovista teoksistaan, kuten Edvard Munch – Elämän tanssi, La Máscara, Norsun Elämää, Machina Flamenco ja AfterMachine.

Ryhmän tyyli on uniikki sekoitus flamencoa, teatteria ja musiikki- ja tanssivaikutteita rockista afroon. Teokset ovat arvostelu- ja yleisömenestyksiä ja ne ovat kiertäneet menestyksekkäästi myös kansainvälisillä tanssi- ja musiikkifestivaaleilla.

Ryhmän taiteellista johtajaa ja koreografia Katja Lundénia on luonnehdittu yhdeksi Suomen johtavista uuden flamencon taitajista ja hänen teoksiaan on esitetty loppuunmyydyille saleille.

– Katjan rikas ja omaleimainen tanssi on aina kantanut suurta salaisuutta. Näen teokset pieninä kertomuksina, kohtauksina ihmisten välillä, suurina tunteina tai ohimenevinä hetkinä torin vilinässä tai yön hiljaisuudessa. Olen iloinen että saan osaltani olla mukana jäsentämässä draamallista muotoa vahvalle kokonaisuudelle, loistavalle ryhmälle ja sen uutta luovalle johtajalle, teoksen ohjaajana toimiva Kari Heiskanen luonnehtii kokonaisuutta.


Tämä teos on valmistunut osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Haastattelu-, kuva- ja medialippupyynnöt katjalundencompany@gmail.com

Lataa tiedote (PDF) tästä >

Käsiohjelma »

Ohjaus: Kari Heiskanen
Koreografia: Katja Lundén
Tanssi: Katja Lundén sekä Emilia Aho, Johanna Komppa, Laura Lahe ja Laura Viding
Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin
Pukusuunnittelu: Erika Turunen

facebook.com/katjalundencompany


Flamencosauna in English

"Flamencosauna is one hour of magic. You simply don't want it to end. This sweltering performance of six women pulsates with artistry, joy, surprises and humour....The audience gave it a standing ovation, and for good reason. Sauna is a knockout!" Matti Kuusela, Aamulehti

"Lunden has tested the limits of flamenco before too....Now she has picked the best of both cultures...in this wonderfully crazy but cathartic work of art." Jussi Tossavainen, HS

"Lunden and five other expressive dancers paint the scene with a fascinating vision of women in a sauna." Anni Valtonen, Teatteri & Tanssi


What happens in a Finnish sauna when five glowing flamenco dancers climb on the wooden benches and begin stamping their feet to the rhythmic music of Kimmo Pohjonen? The main figures in charge of throwing more water on the hot stones are the director Kari Heiskanen and demonic flamenco spirit Katja Lundén.

The work combines two lifestyles: the passionate flamenco culture and the Finnish sauna. It is a bold leap beyond the visual and cultural frosting often associated with flamenco to a space where human encounters are at their purest and most authentic. It illustrates the contemporary sauna in Finland as an ancient and archetypal setting for the intimate and empowering experiences of life and birth, but also as a vibrant and vocal, modern and multicultural meeting place.

The Katja Lundén Company is among the leading representatives of flamenco in the Nordic countries. Kimmo Pohjonen’s music is now being used for the first time in a full-length flamenco performance. Director Kari Heiskanen is especially interested in flamenco and its strength of expression.

Direction: Kari Heiskanen
Choreography: Katja Lundén
Dance: Katja Lundén and Emilia Aho, Johanna Komppa, Laura Lahe ja Laura Viding
Lighting design: Teemu Nurmelin
Costume design: Erika Turunen


Katja Lundén Companyn teoksista sanottua: 

"Lajille ominainen sisäänpäin kääntyneisyys ja otsarypyt saavat Lundénin käsittelyssä kyytiä. Tanssijan takaraivosta asti resonoiva jykevä tulkinta pyrkii avoimesti keskustelemaan katsojan kanssa. Koreografia rikkoo tyylikkäällä otteella flamencon liikkeellisiä konventioita.” Kaleva

"Lundén on yksi Suomen johtavista uuden flamencon taitajista. Hän lähestyy flamencoliikettä luovasti, silti oleellisesta kiinni pitäen." Teatteri & tanssi

La Máscara: “Tähän teokseen ei voi olla rakastumatta!” Helsingin Sanomat

Edvard Munch - Elämän tanssi: “Pidän Lundénin koreografisesta tyylistä---Koreografi riskeeraa, mutta riskinotto kannattaa. Helsingin Sanomat

VIDEOT

Trailer: Jari Järvi

Teaser: Tommi E. Virtanen


TYÖRYHMÄ

about

Katja Lundén

Koreografia

Katja Lundén Company on tullut tunnetuksi rajojarikkovista teoksistaan, kuten Edvard Munch – Elämän tanssi, La Máscara, Norsun Elämää, Machina Flamenco ja AfterMachine. Ryhmän tyyli on uniikki sekoitus flamencoa, teatteria ja musiikki- ja tanssivaikutteita rockista afroon. Teokset ovat arvostelu- ja yleisömenestyksiä ja ovat kiertäneet menestyksekkäästi mm. kansainvälisillä tanssi - ja musiikkifestivaaleilla.

about

Kari Heiskanen

Ohjaus

Kari Heiskanen on näytellyt 35 vuotta jatkuneen uransa aikana lukemattomissa rooleissa teatterissa, televisiossa jaelokuvissa. Parhaillaan hän on ohjaajakiinnityksellä Helsingin Kaupunginteatterissa mutta sen lisäksi hän on ohjannut useissa Suomen teattereissa sekä toiminut oopperaohjaajana mm. Suomen Kansallisoopperassa. Hän on kirjoittanut useita näytelmiä, joista viimeisimmän ”Yksi halusta toinen rakkaudesta” Tampereen Työväen Teatteriin. Hän on kääntänyt ja sovittanut useita teoksia ja ohjannut erilaisia suurimuotoisia tapahtumia teatterin ulkopuolella. Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professuuria hän hoiti vuosina 1991-1996. Hänet on myös nimitetty viisivuotiseen taitelijaprofessorin virkaan v. 2000. Taiteellisesta työstään hänet on palkittu useilla arvostetuilla palkinnoilla.

about

Teemu Nurmelin

Valosuunnittelu

Teemu Nurmelin on pitkällä urallaan tehnyt valosuunnittelua mm. Kansallisteatteriin, Q-teatteriin, Tampereen työväenteatteriin ja Logomoon Turkuun. Tanssiteoksiin hän on tehnyt valaistuksen mm. Sirpa Suutari-Jääskölle ja Jukka Haapalaiselle sekä Tanssiteatteri Tsuumille. Nurmelin on työskennellyt paljon myös ulkomailla, mm. Virossa, Liettuassa, Saksassa ja pohjoismaissa. Hänen viimeisimpiä töitään ovat mm. Me, Faransis W Koko Teatteriin, Just Filming Kristian Smedsin ohjaus Kansallisteatteriin ja Vanja-eno, Academic Drama Theatreen, Velikiy Novgorodiin Venäjälle.

about

Erika Turunen

Pukusuunnittelu

Pukusuunnittelija Erika Turunen on suunnitellut puvustuksia ooppera-, teatteri- ja tanssiproduktioihin 1990 -luvun alusta lähtien. Hän toimi Suomen Kansallisoopperan puvuston johtajana 1995–2009. Kansainvälisesti Erika Turunen on saanut erityistä huomiota nykytanssille tekemistään töistä. Muun muassa Jorma Uotinen, Susanna Leinonen, Kenneth Greve ja Kenneth Kvarnström ovat Turusen yhteistyökumppaneita. Turunen on suunnitellut pukuja myös ulkomaisille ooppera- ja tanssiryhmille. Tero Saarisen kanssa Turunen on työskennellyt 2000-luvun alusta saakka.

 

TANSSI

Katja Lundén
Emilia Aho
Johanna Komppa
Laura Lahe
Laura Viding

ESITYKSET

KULTTUURITALO MONIO, Riihi-sali, Tuusula 26.10.2023, klo 19

Live Stream Savoy-teatteri 24.4.2021 klo 18

Kanneltalo, Helsinki 23.4.ja 27.4.2022

Kuopio tanssi ja soi, Kuopio 29.-30.11.2020

Suomen kansallisteatteri, Helsinki 23.9.2018

Tehdas Tanssii-festivaali, Hämeenlinna 7.8.2018

Kulttuuritalo Martinus, Vantaa 28.4.2018

Aleksanterinteatteri, Helsinki 12.4.2018

Kemin kaupunginteatteri, Kemi 27.3.2018

Kulttuurikeskus Poleeni, Pieksämäki27.1.2018

Savoy-teatteri, Helsinki 27.10.2017

Tampereen Flamencoviikko 29.6.2017, ENSI-ILTA

LIPUT

KULTTUURITALO MONIO, Tuusula 26.10.2023, klo 19
lippu.fi »