PORTFOLIO

Tanssitaiteilija Katja Lundén (26.3.1976)

on 25 vuotta jatkuneen uransa aikana työskennellyt lukuisien kotimaisten ja ulkomaisten tanssijoiden ja koreografien kanssa. Hän työskentelee taiteellisena johtajana ja tanssijakoreografina Katja Lundén Companyssa, joka perustettiin vuonna 2000. Hän on tullut tunnetuksi taiteenlajien välisiä rajoja rikkovista teoksistaan, kuten Flamencosauna, Universo, Muiston jälki, Edvard Munch – Elämän tanssi, Shadowplay, kehitysvammaisille tanssijoille toteutettu Kromosomi 47 flamenco, AfterMachine ja La Vida de una Elefante (teos valmistui yhteistyössa paikallisten muusikoiden kanssa Villa Karon residenssissä Beninissa, Afrikassa). Lisäksi Lundén työskenteli tanssija Emilia Ahon kanssa vuosina 2007-2016 Aho & Lundén Companyssa espanjalaisten eturivin koreografien (Rafaela Carrasco, Manuel Liñan, Olga Pericet, Concha Jareño) tilausteoksissa.

Hanen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet muun muassa muusikot Kimmo Pohjonen, Jussi Tuurna, Joonas Widenius Trio ja Anna-Mari Kähärä, Karo Sampela, Antonio Campos, Pablo Suarez ja Juan Antonio Suarez Cano. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. koreografi Kaari Martinin (Peppi Pitkätossu, Kerro minulle sade, Bernarda Alban talo) ja koreografi-tanssija Reija Wäreen kanssa (Com2Pas). Katja Lundén on työskennellyt koreografina myös musiikkiteatterin saralla Uudessa Iloisessa Teatterissa v. 2014 (UIT) sekä tanssija-koreografina mm. Pirjo Bergströmin, Mikko Rasilan ja Zarkus Poussan kanssa sekä esiintynyt improvisaatiopohjaiseen esiintymiseen perustuvalla konseptilla mm. Alpo Aaltokosken ja Reijo Kelan kanssa. Hänesta 2009 valmistuneessa ”Flamencon Huuto”- dokumentissa kuvataiteilija Kuutti Lavonen kommentoi Lundénin työskentelyä Edvard Munch-teoksen parissa.

Katja Lundén on esiintynyt 20 vuoden ajan useilla tärkeillä kotimaisilla ja ulkomaisilla tanssialan festivaaleilla kuten Pyhäjärven täydenkuun tanssit, Jyväskylän tanssin aika, Kuopio tanssii ja soi, Oudance festival, Tampereen flamencoviikko, Korea Busan International Dance Festival, Dansefestival Barents Norway, La otra mirada del flamenco Madrid, Nordic Flamenco Festival Stockholm. Hän on toiminut kehitysvammaisten flamencoopetukseen keskittyvän Blue Flamenco- koulun rehtorina vuodesta 2008 alkaen sekä opettanut tanssia yli 20 vuoden ajan Suomessa ja ulkomailla. Katja Lundén on valmistunut Helsingin yliopiston Taiteen tutkimuksen laitokselta filosofian maisteriksi pääaineena estetiikka v. 2004 ja tehnyt pro gradu –työnsä tanssitaiteesta.

Katja Lundén Companyn uusimmat teokset

Katja Lundén Companyn teos Flamencosauna on kiertänyt Suomea vuosina 2017-2018 ja sen on nähnyt v. 2021 yli 2500 katsojaa. Teoksen työryhmään kuuluvat ohjaaja Kari Heiskanen, puvustaja Erika Turunen ja valosuunnittelija Teemu Nurmelin.

Monitaiteinen teos Universo valmistui v. 2019, sen työryhmään kuuluvat mm. muusikko-säveltäjät Anna-Mari Kahara ja Sara Puljula, tanssija-muusikko Janne Marja-aho sekä käsikirjoittaja Aina Bergroth ja ohjaaja Kari Heiskanen.

Companyn uusimman teoksen, monitaiteisen Muiston jäljen ensi-ilta oli Helsingissä syyskaudella 2020. Sen työryhmään kuuluvat mm. muusikko Joonas Widenius, tanssija-näyttelijä-laulaja Janne Marja-aho seka ohjaaja-näyttelijä-laulaja Susanna Haavisto.

Kevätkaudesta v. 2021 alkaen Lundén on työstänyt uutta monitaideteosta Ihoni on pehmeä muusikko-säveltäjä Stina Koistisen kanssa. Teoksen ensi-ilta on lokakuussa 2022 Aleksanterin teatterissa.Kuvaaja: Saara Autere
Lataa isompi kuva tästä

FLAMENCOSAUNA (2017)

Mitä tapahtuu suomalaisessa saunassa vuonna 2020 kun lauteilla 5 hikistä flamencotanssijaa vihtovat koputuksia Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin? Löylyä kiukaalle heittää koreografi-tanssija Katja Lundénin lisäksi ohjaaja Kari Heiskanen.

Flamencosauna tuo yhteen kahden eri kulttuurin peruskivet: tunteikkaan flamencon ja suomalaisen saunan. Se on rohkea hyppäys flamencoon usein liitetyn visuaalisen ja kulttuurisen kuorrutuksen taakse – tilaan, jossa ihmiset kohtaavat aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Flamencosauna on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta, joka on ikiaikainen, perisuomalainen elämän ja syntymän voimauttava kokemus seka elävän äänekas, moderni ja monikulttuurinen kohtauspaikka.

Koreografia: Katja Lundén
Ohjaus: Kari Heiskanen
Musiikki: Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen
Esiintyjät: Emilia Aho, Johanna Komppa, Laura Lahe, Katja Lundén, Laura Viding
Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Valokuvat: Saara Autere

Flamencosaunan sivulle »about

about

about

about

UNIVERSO (2019)

Nouse ja katso untasi: Miltä se nayttää?

Katja Lundén Companyn teos Universo on Anna-Mari Kähärän säveltämä huikea laulu- ja tanssimatka unen ja valveen rajamaille. Tämä läpisävelletty teos on vahvasti flamencon juurilla, versoillen nykytanssin kautta uudenlaiseen musiikkiteatteriin. Katja Lundénin ja Janne Marja-ahon koreografiat yhdistyvät kokonaisvaltaiseksi teokseksi jossa ääni ja liike ovat yhä. Lavalla 5-henkisen tanssiryhmän kanssa musisoivat loistavat Anna-Mari Kähärä ja Sara Puljula.

Esiintyjät: Anna-Mari Kähärä, Laura Lahe, Katja Lundén, Janne Marja-aho, Sara Puljula, Senja Suvanto ja Laura Viding
Koreografia: Katja Lundén ja Janne Marja-aho
Musiikin sävellys: Anna-Mari Kähärä
Ohjaus ja käsikirjoitus: Katja Lundén, Janne Marja-aho ja Anna-Mari Kähärä
Dramaturginen konsultaatio: Aina Bergroth
Ohjauksen konsultaatio: Kari Heiskanen
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Valo- ja aanisuunnittelu: Janne Teivainen
Valokuvat: Saara Autere

Universon sivulle »about

about

about

about

about

about

about

about
MUISTON JÄLKI (2020)

Kenen muisto - oikea vai väärä muisto? Katja Lundén Companyn monitaiteinen Muiston jälki-teos on matka flamencon, nykytanssin ja musiikkiteatterin maailmoihin. Lavalla muistoja äänellään ja liikkeillään tulkitsevat huikeat Susanna Haavisto, Katja Lundén ja Janne Marja-aho seka Joonas Widenius. Muiston jälki paloittelee muistoja ja muistamisen tapoja, etsii muistoille erilaisia ääniä. Minkälaista tahdonalaista tarinaa kirjoitamme elämästämme?

Esiintyjät: Susanna Haavisto, Katja Lundén, Janne Marja-aho, Joonas Widenius
Käsikirjoitus: Susanna Haavisto, Katja Lundén, Janne Marja-aho
Koreografia: Katja Lundén ja Janne Marja-aho
Välitekstit: Susanna Haavisto
Visualisonti: Työryhmä
Valokuvat: Tommi E. Virtanen


about

about

about

about


Arvostelut/sitaatit/suositukset 2017-2020

Flamencosauna v. 2017-2018

"Flamencosauna on tunnin mittainen maagisen hyvä teatteriesitys, jonka ei soisi koskaan päättyvän. Kuuden naisen läkähdyttävän intensiivinen esitys sykkii taitoa, iloa, yllätyksiä ja huumoria. […] Yleisö hurrasi esitykselle seisaallaan, eika suotta. Sauna on täystyrmays. Ylipäänsä en pysty ymmärtämään, miten ihmispolot voivat luoda maailmankaikkeuteen näin vaikuttavaa menoa, jota taivaan tähdetkin kadehtivat.”
Matti Kuusela (Flamencosauna) 2017, Aamulehti


"Lundén on aiemminkin paukuttanut flamencon rajoja. [...] meikäläisittain tässä on otettu molemmista kulttuureista rusinat pullasta. [...] Kuten tässä Lundénin ihanan höperössä mutta puhdistavassa teoksessa."
Jussi Tossavainen (Flamencosauna) 2018, HS


”Lundén ja viisi muuta ilmaisuvoimaista tanssijaa maalaavat näyttämölle hurmaavan näkymän naisten saunahetkesta…”
Anni Valtonen (Flamencosauna) 2017, Teatteri & Tanssi


"Katjan rikas ja omaleimainen tanssi on aina kantanut suurta salaisuutta. Näen teokset pienina kertomuksina, kohtauksina ihmisten välillä, suurina tunteina tai ohimenevinä hetkinä torin vilinässä tai yön hiljaisuudessa. Olen iloinen etta saan osaltani olla mukana jäsentämassä draamallista muotoa vahvalle kokonaisuudelle, loistavalle ryhmälle ja sen uutta luovalle johtajalle”, teoksen ohjaajana toimiva Kari Heiskanen luonnehtii Flamencosauna-teoksen tekoprosessia v. 2017.


"Lajille ominainen sisäänpäin kääntyneisyys ja otsarypyt saavat Lundénin kasittelyssa kyytiä. Tanssijan takaraivosta asti resonoiva jykevä tulkinta pyrkii avoimesti keskustelemaan katsojan kanssa. Koreografia rikkoo tyylikkäällä otteella flamencon liikkeellisiä konventioita.”
Kaleva


”– – Lundén on yksi Suomen johtavista uuden flamencon taitajista. Hän lähestyy flamencoliikettä luovasti, silti oleellisesta kiinni pitäen.”
Teatteri & tanssi


Universo v. 2019-2020

"Ehkä kaikkein vahvimman yllätyksen aiheuttaakin elävä musiikki ja ylipäätään esiintyjien musisointitaidot tanssitaitojen rinnalla---Valuminen, rajojen ylittäminen, uppoaminen ja sekoittuminen ovat Universon ytimessä. Mutta ne eivät välittyisi lainkaan, jos kyseessä eivät olisi taiteilijat joiden skaalan laajuus ja fokusoinnin täsmällisyys ovat aivan omaa luokkaansa. Sillä kaikesta sekoituksesta erottuu ennen muuta sävyjä."
Maria Sako, HS


"Ryhmän uuden teoksen Universon kohdalla odotukset olivat korkealla. Eikä niissä petytty." Annikki Alku (Universo) 2019, Demokraatti

"Universo on lumoava esitys, monitahoinen, mutta kokonainen."
Risto Kolanen (Universo) 2019, Kallio-lehti, Munkin seutu, Rooperi


"Katja Lundén omger sig med en nyskapande och lyckad arbetsgupp i drömskt surrealistiska Universo."
Tove Djupsjöbacka (Universo) 2019, HBL


Muiston jälki v.2020-

"Muiston jälki kasaa erilaisia muistoja päällekkäin, ja esitys muuttuu hetki hetkeltä kiinnostavammaksi, kun tunteiden ja ajatusten määrä lisääntyy, kunnes tunnelma on miltei pakahtunut."
Maria Sako, Hs


"Muiston jalki on esitys, jonka loppuessa ajattelee, etta joko nyt. Ja se jos mikä kertoo onnistuneesta esityksestä, jossa kaikki on kohdallaan."
Annikki Alku, Demokraatti


"En behaglig kansla dröjde kvar i kroppen efter den charmigt lågmälda föreställningen Muiston jälki."
Tove Djupsjöbacka, HBL